Kilkaset osób wzięło udział w białogardzkim festynie kulinarnym
Wydarzeniu „Rozsmakowani w powiecie białogardzkim” towarzyszył integracyjny konkurs kulinarny dla ośrodków wsparcia osób niepełnosprawnych oraz kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu.
Sylwia Walkusz, dyrektor Powiatowego Domu Samopomocy w Białogardzie podkreśliła, że festiwal ma na celu m.in. integrację lokalnej społeczności:
W programie znalazły się również występy zespołów ludowych, a także kiermasz rękodzieła i tradycyjnych potraw.
Konkurs kulinarny wygrało koło gospodyń wiejskich z Gościnka. Beata Klepuszewska, przewodnicząca koła gospodyń wiejskich „Gościnianki” opisała potrawę:
Do grona jurorów zaproszono posła Prawa i Sprawiedliwości Czesława Hoca, który był pod wrażeniem pomysłowości i kreatywności gospodyń uczestniczących w konkursie:
Poseł Czesław Hoc zwrócił uwagę również na wartości, które pielęgnują Koła Gospodyń Wiejskich:
Festiwal kulinarny zorganizowano na białogardzkiej starówce.
Paweł Wiśniewski/Mariusz Wolański/aj
Radio Koszalin z 11 czerwca 2022
Przygotowana jest sarnina, kaczka, pstrąg, kluski ziemniaczane, policzki wieprzowe, a także dużo deserów. Mamy tu również poczęstunki dla mieszkańców, przygotowane przez nasz ośrodek. W konkursie oceniamy potrawy, zaangażowanie, działalność kół gospodyń wiejskich. Chodzi nam o integrację, łamanie barier i akceptację.
W programie znalazły się również występy zespołów ludowych, a także kiermasz rękodzieła i tradycyjnych potraw.
Konkurs kulinarny wygrało koło gospodyń wiejskich z Gościnka. Beata Klepuszewska, przewodnicząca koła gospodyń wiejskich „Gościnianki” opisała potrawę:
Wygrał nasz wiejski schab pod pierzynką, z farszem z pieczarek i papryki, przykryty serem i zapieczony. Jako deser królowała u nas malinowa chmurka.
Do grona jurorów zaproszono posła Prawa i Sprawiedliwości Czesława Hoca, który był pod wrażeniem pomysłowości i kreatywności gospodyń uczestniczących w konkursie:
Jesteśmy pod wrażeniem naszej sztuki kulinarnej. Spotykamy tu dziś artystów ludowych, jak i kulinarnych. Panie, które przygotowały potrawy to kobiety z pasją, a ich potrawy przygotowane z dbałością, z serca.
Poseł Czesław Hoc zwrócił uwagę również na wartości, które pielęgnują Koła Gospodyń Wiejskich:
Pilnujemy sztuki kulinarnej z dziada pradziada, a jednocześnie sięgamy po nowe - np. topinambur na boczku to nowość, choć używano go wcześniej, ale w innych celach. Inwencja twórcza, kreowanie rzeczywistości kulinarnej, wiejskiej w aspekcie kompleksowej integralności jest wspaniałym dziełem.
Festiwal kulinarny zorganizowano na białogardzkiej starówce.
Paweł Wiśniewski/Mariusz Wolański/aj
Radio Koszalin z 11 czerwca 2022